10 állásinterjú tipp a sikerért

Önéletrajzot elsősorban nem azért írunk, hogy megkapjuk az állást. Azért írjuk, hogy behívjanak az állásinterjúra. Ha már sikeresen elsajátítottuk az önéletrajzírás fortélyait és megcsörrent végre a telefonunk, akkor elérkezett az ideje, hogy összeszedjük minden tudásunkat és felkészüljünk az állásinterjúra.

  1. Ránézésre. Önéletrajzunk már megnyerte az interjúztatót. Azonban, ha nem a megfelelő öltözékben, ápolatlanul jelenünk meg az állásinterjún, akkor azzal mindent elronthatunk. A professzionális megjelenés ugyanúgy az álláskeresés része, mint a jól megírt önéletrajz.


  2. Gyakorlás és felkészülés. Kérjünk meg egy barátot vagy rokont, és gyakoroljuk el az állásinterjú szituációt. Nem kell feltétlenül eljátszani az állásinterjút, elég, ha közösen összegyűjtjük valakivel a lehetséges kérdéseket és az arra adható válaszokat. Vannak olyan bevett kérdések, amikre mindenképpen fel kell készülni, különben kellemetlen percek elé nézünk az állásinterjún. Ilyen például a „Milyennek látja magát 5 év múlva?” vagy „Miért szeretné megkapni ezt az állást?”. Tudjunk meg minél többet a cégről, ahova behívtak minket, különben nem lesz hiteles, hogy miért akarunk annyira pont ott dolgozni.


  3. A megfelelő viselkedés. Amikor állásinterjúra megyünk megpróbáljuk magunkba sulykolni azt az érzést, hogy magabiztosak vagyunk, megnyerőek és megfelelőek vagyunk az állásra. Ha a szavak ezt is mondják, de a testbeszédünk mást mutat, akkor nem fognak hinni nekünk. Mutassuk ki lelkesedésünket, ambícióinkat és szavainkat igyekezzünk a testbeszéddel is alátámasztani.


  4. Legyen pontos és udvarias. Érkezzünk időben, vagy lehetőleg néhány perccel a megbeszélt idő előtt. Természetesen bármikor becsúszhat valami váratlan a számításba, de éppen ezért induljunk el korábban, mint kellene. A profi jelölt nem a tüdejét kiköpve és bocsánatkérések közepette lép be az interjúztatóhoz. Érkezésünkkor húzzuk ki magunkat, tartsuk a szemkontaktust.


  5. Maradjon nyugodt és kiegyensúlyozott. Talán ez annyira egyszerűnek tűnhet, hogy említésre sem méltó, de érdemes emlékezetbe vésni. Ne mocorogjunk vagy zizegjünk a lábunkkal, ne rágózzunk, azaz ne tegyünk semmi olyat, ami idegességre utalna. Nem mindig könnyű ezt betartani, de az állásinterjú idejére igyekezzünk nyugodtak maradni.


  6. Vigyen egy másolatot az önéletrajzából. Továbbá sokat számíthat, ha magunkkal visszük az állásinterjúra önéletrajzunk egy másolatát. Egyrészt előfordulhat, hogy nem lesz ott az interjúztatónál és akkor jó, ha van nálunk is egy példány, illetve nekünk is hasznos lehet, ha előttünk van egy segítségképpen.


  7. Maradjon fókuszban. Érjük el, hogy az interjú ideje alatt végig rajtunk maradjon a figyelem. Irányítsuk az interjút úgy, hogy minél többet el tudjunk mondani magunkról és ne csak kapkodjuk a fejünk a kérdések után.


  8. Tartsa a kezében az irányítást. Ha az interjúztató nyitott kérdést tesz fel nekünk, vagy egy tágabb kérdéskörre kérdez rá, szűkítsük le a kört. Fizetésről csak akkor beszéljünk, ha az interjúztató szóbahozza azt.


  9. A válaszok legyenek tömörek és pozitív kisugárzásúak. Adjunk a kérdésekre egyértelmű és következetes válaszokat. Ne vesszünk el a részletekben és ne adjunk túl személyes választ. Hangsúlyozzuk ki erősségeinket, képességeinket, és lelkesedésünket. Ha vannak olyan részletek az önéletrajzunkban, amik magyarázatot kívánnak (néhány hónapos kihagyás például) adjunk magyarázatot. Nem kell semmiért sem bocsánatot kérni, csak adjunk releváns választ a kérdésre.


  10. Zárja le az interjút magabiztosan. Az interjú végeztével álljunk fel és rázzunk kezet magabiztosan az interjúztatóval, illetve mindenképpen köszönjük meg a lehetőséget. Kérdezzük meg, hogy mikor számíthatunk eredményre, illetve adja oda névjegykártyáját a biztonság kedvéért. Távozzon ugyanolyan magabiztossággal, mint ahogy érkezett.