4 tipp a jobb munkahelyi kapcsolatokért

4 tipp a jobb munkahelyi kapcsolatokért

Egy új állás nem csupán új felelősséget jelent. Ez azt is jelenti, hogy egy új csapat tagjai leszünk, akikkel ki kell tudnunk alakítani a megfelelő kapcsolatot. Fogadjuk el, hogy az életben nem lesz mindenki a barátunk (munkában különösen nem), de kétségkívül sokkal gördülékenyebben telnek el a munkanapok, ha jó kapcsolatot tartunk a kollégákkal. Íme, néhány tanács arra vonatkozóan, hogyan tudunk egy jó kapcsolatokat kialakítani munkahelyünkön.

Legyünk barátságosak és optimisták

Ez a tanács meglehetősen nyilvánvaló, de közben mindenekfelett való, ha arról beszélünk, hogy hogyan lehet jó kapcsolatot kialakítani új kollégáinkkal. Köszönjünk oda mindenkinek, amikor megérkezünk a munkába, még akkor is, ha viszonylag nagy részlegen dolgozunk, vagy nem ismerünk mindenkit. A legrosszabb, ami történhet, hogy valaki nem köszön nekünk vissza. Mosolyogjunk és legyünk kedvesek. Az emberek többsége egy ilyen gesztusra hasonlóan mosollyal reagál.

Tegyünk fel kérdéseket

Ez a másik egyszerűen megfogadható tanács, főleg ha egy másik városba költözünk egy új állás miatt. Kérdezzük meg a kollégákat a környékbeli menzákról, boltokról, hova szoktak járni ebédelni? Menjünk velük közösen az ebédidőben, hogy közelebb kerüljünk a társasághoz. A kollégák szívesen segítenek azoknak, akik érdeklődőek. Ha új városba költöztünk, akkor megkérdezhetjük őket a fontosabb helyekről, mit érdemes megnézni, hol érdemes bevásárolni stb.

Vegyünk részt valami „fakultatív” tevékenységben az irodában

A legtöbb vállalat részt vesz valamilyen karitatív tevékenységben különböző szervezetekkel, klubokkal, amiben az alkalmazottak részt vehetnek. Találjunk egy olyat, ami kapcsolódik az érdeklődésünkhöz és csatlakozzunk. Nincsen a munkahelyünkön semmi hasonló kezdeményezés? Elkezdhetünk egyet mi magunk is. Ez akár egy olyan egyszerű dolog is lehet, mint például egy „mozi szerda”, amikor a kollegák együtt elmennek megnézni egy közösen kiválasztott filmet. Ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy jobban megismerjük a kollégákat egy kötetlenebb környezetben.

Vegyünk részt a közösségi programokban

Péntekenként a kollégák többsége elmegy egy közös vacsorára vagy közös italozásra munka után? Csatlakozzunk hozzájuk! Ha a munkán kívül is találkozunk a kollégákkal, akkor az segíthet minket abban, hogy igazán megismerjük őket. Ez arra is lehetőséget ad, hogy a munkán kívül más témákról is beszélgethessünk velük. Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy megismerjük egymást, úgy hogy a főnök közben nincs jelen. Itt az is kiderülhet számunkra, hogy kikkel szeretnénk jobb kapcsolatot kialakítani.

Függetlenül attól, hogy egy új városba költözünk, vagy lakóhelyünkön váltunk munkát könnyű (és fontos), hogy ismeretséget kössünk új munkatársainkkal. Mivel velük találkozunk majd életünk nagy részében, elengedhetetlen, hogy jól megismerjük őket és jó kapcsolatot alakítsunk ki velük. Fogadjuk meg a tanácsokat, hogy jobb legyen a hangulatunk a munkahelyünkön.