A szakmai gyakorlat előnyt jelent a karrierben

A szakmai gyakorlat révén a diákok akár olyan munkalehetőséghez is juthatnak, melyek más esetben elérhetetlenek lennének számukra. A nagyobb vállalatok akár mentorálást is biztosíthatnak a gyakornokok részére, illetve esetenként olyan projektekbe is bevonhatják őket, melyek később jól mutathatnak önéletrajzuk szakmai tapasztalatokat taglaló rovatában.

Tapasztalatszerzés, mely később kifizetődő lehet

A gyakornokok megtanulják alkalmazni elméleti ismereteiket a való életben. Piacképessé teszi őket a teljes munkaidős állások és gyakornoki programok betöltésére.

Számos cég hirdet saját gyakornoki programot, melynek segítségével felmérik a résztvevőkben rejlő potenciált a későbbi teljes munkaidős állásokkal kapcsolatban. Felmérések alapján elmondható, hogy a cégeknél gyakornokoskodó diákok 70%-nak később teljes munkaidős állást ajánlottak fel.

Másrészt azért is hasznos a gyakornoksággal töltött idő, mert a cégek többsége előnyben részesíti azokat a jelölteket, akik már rendelkeznek valamilyen releváns szakmai tapasztalattal.

Bővítsük a látókörünket

A szakmai gyakorlatot kereső diákok számára fontos, hogy széles látókörűek legyenek. Például, aki a reklámszakmában szeretne elhelyezkedni, ne próbáljon meg azonnal egy területre fókuszálni. Merje kipróbálni magát különböző területeken, mert a későbbiekben ez nagy hasznára lehet!

Ne feledjük, néhány cég sokat, mások keveset, egyesek pedig egyáltalán nem fizetnek az elvégzett gyakornoki munkáért, így erre az időszakra úgy kell tekinteni, mint ami majd a későbbiekben térülhet meg számunkra. Ne riadjon el a munkától, ha nem fizetnek érte! Tervezzen előre és a jövőben jobban boldogulhat majd a szakmájában!

Hogyan keressünk gyakorlati helyet?

Felmerülhet a kérdés, hogyan juthatunk gyakornoki álláshoz? Általánosságban hasonló módon, mint egy átlagos álláshoz: az online hirdetések megpályázása, az állásbörzéken való részvétel, és a kapcsolatépítés is jó megoldás lehet. A felsőoktatási intézményben tanulóknak ráadásul a karrierirodák, tanszékek is segítséget nyújthatnak a keresésben. Számos cég hirdet meg emellett gyakornoki állásokat, mert ez egy kiváló lehetőség számukra is, hogy jövőbeli alkalmazottaikat ilyen módon ismerhessék meg.

Készüljünk az interjúkra!

Diákként az egyik legkézenfekvőbb megoldás az lehet, ha a nyári időszakra keresünk gyakornoki munkát, mert úgy jobban tudunk koncentrálni a munkára, tanulmányaink nem osztják meg a figyelmünket. Döntsük el, hogy milyen területen szeretnénk szakmai gyakorlatot szerezni, mi az, amit a későbbiekben is hasznosítani tudnunk?

Készüljünk úgy, mintha állásra jelentkeznénk! Az első találkozás alkalmával a pontosság és az alkalomhoz illő öltözködés máris jó benyomást tehet a munkáltatóra. A munkáltató számára ugyanis fontos, hogy a gyakornok érdeklődjön az adott terület iránt, legyen benne tanulási és fejlődés iránti vágy. Az interjú során tegyünk fel kérdéseket! Hiszen mi magunk is felmérjük a céget, ahova jelentkezünk.