Az első önéletrajz megírása

Bár lehet, hogy még csupán a diploma megírásával foglalkozik éppen vagy az államvizsgára készül, azonban sosem elég korai nekiállni az álláskeresésnek, az önéletrajz megírásának. Ez az esemény minden diák életében mérföldkőnek számít, mivel nemcsak az egyetemi évek csúcspontját jelenti, hanem szakmai pályafutásuk kezdetét is. A frissen diplomázott diákok közül sokan szembesülnek azzal a problémával, hogy nem tudják, hogyan győzzék meg jövendőbeli munkaadóikat arról, hogy, a szakmai gyakorlat hiánya ellenére, érdemes őket választani.

Egy ügyesen összeállított önéletrajz megoldhatja a problémát. Itt van néhány dolog, amit jó észben tartani, ha pályakezdőként önéletrajzot szeretne írni.

Keresse a „rejtett” képességeit!

A kezdő álláskeresők gyakran aggódnak amiatt, hogy nincs elég gyakorlati tapasztalatuk. De ahhoz, hogy a munkaadók által előírt tapasztalatai és képességei meglegyenek, nem feltétlenül szükséges, hogy előzőleg teljes munkaidejű- vagy akár fizetett állása legyen. Dolgozott már részmunkaidőben, vagy végezett esetleg szakgyakorlatot? Dolgozott önkéntesként egy jótékonysági szervezetnek vagy csoportnak a kampuszon belül? Volt valamelyik professzor asszisztense vagy magánoktató? A tanulmányok és beszámolók írásával valószínűleg fejlődtek a kommunikációs képességei, azzal, hogy tanított másokat biztosan fejlődött a vezetési, irányítási képessége, továbbá azzal, hogy besegített egy jótékonysági eseményen, tapasztalatot szerzett a projektmenedzsmentben. Tehát, amikor az önéletrajzát összeállítja, elemezze ki a mostanáig betöltött szerepeit, és emelje ki az így szerzett tapasztalatait.

Mutassa be elért eredményeit!

Ha egy hírneves egyetem hallgatója volt és átlagon felüli eredményekkel végzett, vagy kapott valamilyen díjat, elismerést a képzés során, használja ezt az érdemet a szakmai előrejutásban, úgy, hogy még az önéletrajz elején megemlíti. Ahogy egyre több munkatapasztalatot szerez majd, az egyetemen elért érdemeknek egyre kevesebb jelentősége lesz, de jelenleg ez lehet a siker egyik titka.

Abban az esetben, ha a szerzett diplomának vagy bizonyítványnak nincs semmilyen jelentősége azon a szakterületen, ahol érvényesülni szeretne, (például valamilyen tudományos képzést igazoló diplomája van, közben pedig ingatlanközvetítőként szeretne dolgozni), az önéletrajzban számoljon be az iskolán kívüli tevékenységeiről.

Érdeklődjön!

Egy könnyű módszer arra, hogy kitűnjön a jelentkezők sorából az, ha, miután elküldte az önéletrajzot, kapcsolatba lép a felelős menedzserrel. Nem hangzik túl körmönfontnak, de nagyon is eredményes. Egy felmérés szerint, a vezetők 86 százaléka úgy gondolja, hogy munkakeresőknek az önéletrajz és a kísérőlevél leadása utáni két hétben kapcsolatba kellene lépnie az alkalmazottak felvételéért felelős menedzserrel. Ennek ellenére nagyon kevesen teszik meg. Pedig, hogy meggyőzze a leendő munkaadóját arról, hogy érdemes elolvasnia az önéletrajzát, legtöbbször elég egy rövid telefonbeszélgetés vagy egy email, amellyel megerősíti az érdeklődését és azt, hogy a képességei megfelelnek a követelményeknek.

Pályakezdőként úgy tűnhet nehezebb elhelyezkedni, mint már egy több éves szakmai tapasztalattal rendelkező álláskereső számára, azonban a képlet nem ilyen egyszerű. Mindenki számára ugyanolyan nehéz lehet állást találni. A siker titka abban rejlik, hogy ki mennyire tudja jól kiemelni a meglévő képességeit és mennyire igazodnak az igényei a képességeihez. Pályakezdőként sokak számára gondot jelenthet eldönteni, hogy mit szeretnének dolgozni, ezért hasznos, ha az a tanulmányok alatt már ilyen-olyan formában igyekszik belekóstolni egy-egy szakterületbe, munkafolyamatokba. Később ennek nem csupán az önéletrajz szempontjából, de a pályaválasztásnál is nagy szerepe lehet.