Az időszakos munka előnyei

A válság következtében megváltoztak a lehetőségek és az igények a munkaerőpiacon. Idővel mint egyfajta áthidaló megoldás, megszaporodtak a projektekhez köthető foglalkoztatások és a rövidebb távú munkák. A munkaadók felfedezték, hogy ez egy megfelelő megoldás lehet arra, hogy folyamatos maradhasson a termelés, hiszen gyakran a jó szakembereiket is el kellett küldeniük a leépítések során, amivel viszont gyakran nagy rések keletkeztek a vállalatok életében.

Az ilyen jellegű időszakos munkák amellett, hogy megoldást jelenthetnek a munkáltatóknak, a munkavállalóknak is segítség lehet egy nehezebb időszak átvészelésében. Ha van lehetőség egy ilyen jellegű közös munkára, azt mindenképpen érdemes fontolóra venni, mivel számos előnnyel járhat egy ilyen munkaviszony.

Tesztidőszak

Gondolt már arra, hogy milyen jó lenne néhány „tesztkört” futni egy munkában mielőtt igent mondunk egy hosszú távú együttműködésre? Az időszakos munka lényegében erre ad egy alternatív megoldást. Kipróbálhatjuk, hogy valóban illik-e hozzánk a munka, a munkahely, a vállalat célkitűzései, munkastílusa. Egy ilyen időszak után elmondhatjuk, hogy beleláttunk annyira a munkába, hogy el tudjuk dönteni, szeretnénk-e hosszú távban is az adott cégnél dolgozni (vagy az adott pozíció feladatkörét ellátni, akár egy másik cégnél).

Időszakosból teljes állásba

Az időszakos munka másik előnye, hogy mint egy próbaidőszak után, lehetőség nyílhat egy teljes állás betöltésére is, amennyiben elégedettek voltak munkánkkal. Használja ki azt a lehetőséget, hogy megmutassa szakmai rátermettségét munkáltatójának. Az ilyen próbaidőszak jó lehetőség lehet a munkáltatónak és a munkaadónak is egyaránt, hogy megnézzék, lenne-e lehetőség egy hosszú távú közös munkára a jövőben.

Benne maradni a körforgásban

Tény, hogy hasznosabb munkával tölteni egy álláskereső időszakot is, így benne tudunk maradni a körforgásba. Ahelyett, hogy passzívan várjuk a munkaadók visszajelzését, sokkal jobb megoldás, ha dolgosan töltjük el az időnket, főleg, ha azzal még jövedelemre is szert tehetünk. Önéletrajzunkban is jobban mutat egy aktívan eltöltött álláskeresői időszak, mint ha csak vártuk volna, hogy történjen valami. Így frissek maradhatunk, nem következik be az az áldatlan állapot, mely az álláskeresés egyik legrosszabb lelki vonzata, hogy elveszítjük motivációnkat.

Próbáljon ki valami mást

Miért ne próbálna ki valami újat, hogy ezzel is hasznosan használja ki a rendelkezésére álló időt? Ha lehetősége nyílik bedolgozni egy olyan helyen, ahol végre kipróbálhatná azt, amiről már régóta álmodott, akkor tegye meg! Végre megnézheti, hogy valóban illik-e Önhöz a munka vagy sem. Új munkafolyamatokba nyerhet így betekintést, új területeket ismerhet meg, ami alapot adhat akár egy karrierváltásra is.