Betekintés az állásinterjúba: lássunk a beszélgetés mögé

Egy állásinterjú sikeréhez nemcsak az interjúztató kérdéseire kell hatékonyan válaszolni. Természetesen a jól átgondolt válaszok jobban kiemelik szakmai rátermettségünket, a kommunikációs képességeinket és személyiségünket. De a finom jelzések, amelyeket küldünk, szintén sokat számítanak abban, hogy megkapjuk-e az állást vagy sem.

A következőkben íme, néhány tipp, hogyan tegyünk pozitív benyomást, amikor a leendő munkaadónkkal személyesen találkozunk.

Legyünk kedvesek - mindenkivel.

A legtöbb munkáltató nem szokta elkapkodni a döntést, amikor egy új munkaerőről van szó. És sohasem lehet tudni, hogy nekünk milyen szerepünk lesz a kiválasztás folyamatában. A vezetők többsége kikéri a környezetében lévő kollégák véleményét is, beleértve akár az asszisztensük véleményét.Menjünk felkészülten.

Megnyerően öltözzünk fel, vagy pedig gyűrött és viseltes a ruhánk? Van-e kéznél plusz másolat az önéletrajzunkból? Vittünk-e tollat és papírt, ha jegyzetelni kell, vagy kérnünk kell egy írószert? Ha felkészületlenül jelenünk meg egy interjún, a munkaügyi vezető megkérdőjelezheti a szakmaiságunkat és az állás iránti érdeklődésünket.

A testbeszéd legyen olyan jó mint a szavaink.

Minden törekvésünket alááshatja, ha a vidám és lelkes hozzáállást negatív testbeszéd követi. Egy erőtlen kézfogás, rossz testtartás és a lefele irányuló tekintet mind a magabiztosság hiányát sugallják. Karba tett kézzel ellenségesnek, támadónak és érdektelennek tűnünk, miközben a folyamatos bólogatás vagy lábunk mozgatása idegességet sugallhat. Más részről, a lelkes mosoly és a szemkontaktus hatásos módja, hogy barátságosnak és elkötelezettnek tartsanak minket.

Ne feledkezzünk meg a köszönetnyilvánításról.

Az interjú után is tartson ki lelkesedésünk, keltsünk továbbra is pozitív benyomást. Tűnjünk ki a tömegből és minél hamarabb küldjünk köszönő üzenetet azoknak az embereknek, akikkel találkoztunk. Ez nemcsak kitűnő etikett, de nagyszerű módja, hogy megerősítsük a cég iránti érdeklődésünket és, hogy összefoglaljuk az értékes erősségeinket. Még, ha úgy érezzük is, hogy az interjú nem sikerült olyan jól, ne feledjük el ezt a lépést megtenni.

Az állásinterjú az a „terep”, ahol esélyünk van arra, hogy elmondjuk és megmutassuk a munkaadóknak, hogy mi vagyunk a tökéletes elem a szervezetükbe. Ne feledjük, hogy leendő munkaadónk az interjú alatt végig a viselkedésünket is figyeli, mint egy barométer, hogy hogyan viselkednénk és dolgoznák a meghirdetett állásban. Tehát felkészülten, jó tartással és udvariasan induljunk neki az állásinterjúnak!