Egyre kevesebb kelet-európai próbál szerencsét Nagy-Britanniában

Egyre kevesebb kelet-európai próbál szerencsét Nagy-Britanniában

Hosszú ideig számított slágernek Nagy-Britannia a munkapiacon, azonban úgy tűnik, hogy mostanra visszaesett valamelyest az Angliában szerencsét próbáló kelet-európaiak száma.

A tavalyi évben mintegy harmadával csökkent azoknak a száma, akik brit területen szerettek volna dolgozni. Az ok többek között az is lehet, hogy Nagy Britanniát mély recesszióval sújtotta a gazdasági válság, így csökkent az elhelyezkedések lehetőségének száma is.

Igazán nagy hullám 2004-ben volt, amikor is az EU-bővítés során több kelet-európai ország is csatlakozott az unióhoz. Ekkor Nagy-Britannia nem élt a kelet-európaiak munkavállalásának átmeneti korlátozási lehetőségével, a munkapiac nyitott volt minden munkavállaló számára. Az akkori brit kormány annyi feltételt szabott csupán, hogy az ezekből az országokból érkezőknek be kell jegyeztetniük állásukat a brit belügyminisztériumnál és egy évet fizetett munkaviszonyban kell tölteniük, mielőtt a szociális ellátó rendszer teljes szolgáltatási körét igénybe vehetik. A bevándorlási hivatal körülbelül másfél millióra becsülte azoknak a számát, akik 2004-ben munkavállalási céllal érkeztek a szigetországba, köztük szép számmal voltak magyarok is.

Az elemzések szerint a 2004-ben Nagy-Britanniába érkezett bevándorlóknak azóta több mint a fele hazatért, jelenleg úgy 700 ezren lehetnek még.

A válság következtében valószínűleg csökkent a kalandvágy a munkavállalókban és kevesebb esélyt látnak rá, hogy egy szintén nehéz gazdasági helyzetben lévő országban próbáljanak szerencsét. A tapasztalatok azonban még mindig azt mutatják, hogy érdemes egy próbát tenni, főként a vendéglátásban lehet sikertörténeteket hallani.

Ha mégis próbát tennénk, számos weboldal nyújthat segítséget, ahol tapasztalatokat és beszámolókat olvashatunk, valamint tippeket kaphatunk azzal kapcsolatban, hogy hogyan készüljünk fel az útra. Felkereshetjük a Londonban élő magyarokat segítő holnapokat, ahol sok hasznos információt és segítséget kaphatunk. Mindenképpen érdemes tájékozódni az árak és a körülmények tekintetében a kiutazás előtt. Legideálisabb, ha már korábban jártunk az országban, így tudjuk, hogy mire számíthatunk majd. Gyűjtsünk be minden szükséges információt, mert az még csak az út kezdete, hogy megvesszük a repülőjegyet. Utána jönnek még az igazi kiadások. Sok egymástól nagyon különböző történetet lehet hallani, köztük sok sikertörténetet. A Karrier Blog oldalán is olvashattunk már a hozzászólások között érdekes tapasztalatokat többek között a Munkavállalás külföldön című bejegyzés kapcsán.

Visszatérve a legfrissebb elemzésekre, az is kiderült, hogy a kelet-európaiaknak több mint a felét alacsony bérezésű munkakörökben foglalkoztatják, holott a többség magasan képzett. A jobban fizetettek többsége sem kap magas fizetést, átlagosan heti 400 fontnál kevesebb a keresetük. Átlagosan elmondható, hogy a hazai munkaerő bérének 60-70 százalékát kapják meg a kelet-európai bevándorlók. Ez egyben azt is maga után vonja, hogy a kelet-európaiak foglalkoztatása valószínűleg negatív hatással van a legalacsonyabb javadalmazású munkakörben dolgozó britek bérezésére.