Első munkahely: mire figyeljünk

Első munkahely – mire figyeljünk

Az egyetemről kikerülve a fiatal pályakezdők még friss erővel vágnak bele az álláskeresésbe. Vannak, akik nehezebben, vannak akik szerencsések és viszonylag könnyedén találják meg első munkahelyüket. Ez persze nagy öröm, de az igazi munka még csak most kezdődik. Kellő tapasztalat nélkül ugyanis igencsak nagy kihívást jelent egy kezdőnek beleszokni a munkahelyi írott és íratlan szabályokba, időbe telik, mire otthonosan elnavigálunk a munkahelyi kommunikáció és a napi rutin területén. Ezt az utat mindenkinek magának kell végigjárnia, azonban vannak olyan tipikus hibák, melyeket érdemes elkerülni. A következő pontokban ezekre a hibákra hívjuk fel a figyelmet.

Türelmetlenség

A pályakezdő fiatalok közül sokan nagyon eltökélten vágnak bele az első igazi munkába. Tele vannak ötletekkel és elképzelésekkel, azonban jobb a kezdetekben várni és figyelni. Tapasztaljuk ki, hogy mi a menete a dolgoknak munkahelyünkön, ne csapjunk azonnal a közepébe, mert könnyen rosszalló tekintetek kereszttüzébe kerülhetünk. Amint sikerül jobban belelátnunk a dolgok működésébe, megmutathatjuk kreatív, innovatív oldalunkat is.

Túlzott türelem

Ne essünk át a ló túlsó oldalára sem. Az egy dolog, hogy nem ildomos életünk első megbeszélésén előállnunk az általunk javasolt változtatások listájával, de ne csak azzal töltsük az első hónapot, hogy ülünk az asztalunknál és várjuk, hogy majd minket keresnek meg a kollégák. Első lépésként járjuk körbe munkahelyünket és ha eddig még nem mutattak be minket, akkor mutatkozzunk be mi magunk. Ismerjük meg kollégáinkat és munkájukat. Ha nem figyelnek ránk, még nem jelenti azt, hogy nem érdeklődnek irántunk. Tegyük meg mi az első lépést.

Munkaidő alatt Facebook?

Az egy dolog, hogy magánhívásokat intézhetünk munkahelyünkön, de az már egyáltalán nem egyértelmű, hogy folyamatosan be lehetünk jelentkezve a Facebookon. Minden munkahely más, ezért igyekezzünk feltérképezni, hogy új munkahelyünknek milyen a vállalati kultúrája. Laptoppal vagy anélkül menjünk be a megbeszélésre? Hallgathatunk zenét munka közben, vagy sem? Kérdezzük meg, ha nem vagyunk biztosak magunkban.

Rossz első benyomás

Onnantól kezdve, hogy milyen rendet tartunk az asztalunkon, egészen odáig, hogy hogyan fogunk kezet, új kollégáink véleményt fognak rólunk formálni már a kezdetek kezdetén. Éppen ezért nagyon fontos, hogyan viselkedünk az első találkozásnál. Figyeljünk és igyekezzünk megjegyezni kollégáink nevét és néhány információt róluk. Ne menjünk el túl hosszan ebédelni, még akkor sem, ha nincs sok dolgunk az adott napon. Ne mi legyünk az elsők, akik távoznak a nap végén, de is mi legyünk az utolsók.

Nem értem a főnököm!

Előfordulhat, hogy nincs semmi hasonlóság köztünk és a főnökünk között, ami a kommunikációt illeti. Fontos azonban, hogy végre tudjuk hajtani mindazt, amire főnökünk kér minket. Éppen ezért igyekezzünk kideríteni, megfigyelni, hogy főnökünk hogyan és milyen formában igényli, hogy jelentéseket készítsünk neki, hogy beszámoljunk munkánkról, eredményeinkről.

Egyedül nem megy

Legalábbis kezdőként nem. És bár a főnökünk lehet, hogy nagyszerű forrás, ahhoz hogy felépítsük karrierünket egynél több példára és segítségre lesz szükségünk. Keressünk segítőkész kollégákat, akiktől tanulhatunk és fejlődhetünk.

Elégedetlenség

Elképzelhető, hogy első munkahelyünkön nem találjuk meg azonnal minden számításunkat. Azonban sose felejtsük el, hogy sokat kell ahhoz tapasztalni és tanulni, hogy előrébb léphessünk és munkánk értéket képviseljen. Ugyanúgy tartsuk meg lelkesedésünket a tanulóidő alatt és tanuljunk annyit, amennyire csak lehetőségünk van. Később nagy hasznát vesszük ennek a tudásnak.