Első napok az új munkahelyen

Beilleszkedni egy új munkahelyre, beletanulni az új szokásokba mindig egy nehezebb időszak, és sok kihívással is jár. Munkahelytől függetlenül időbe telik, mire újra rutinossá válnak a dolgos hétköznapok. A következő tippek a kezdeti időszak nehézségeit igyekeznek megkönnyíteni az Ön számára.

Előkészületek az első nap előttMég utoljára nézzen át mindent. Gondoljon át újra mindent az első nap előtt. Ne csak azt, hogy mikor és hova kell érkezni, hanem azt is, hogy milyen öltözéket várnak majd el az új munkahelyen. Ez nagy segítség lehet a kezdeti nehézségeknél, hogy az amúgy is új környezetben lecsökkentse a zavarba ejtő helyzetek lehetőségének számát.

Érdeklődjön, hogy szükséges-e bármilyen papír vagy esetleg egészségügyi vizsgálat, amit még el kell majd intézni a munkába állás előtt és teljesítse azokat.

A kapcsolati hálónkat is értesítsük. Mikor segítségre volt szüksége, megkereste ismerőseit, barátait, hogy tudnak-e segíteni Önnek. Most mondja el nekik, hogy sikerrel járt és már nem álláskereső többé. Küldjön e-mailt, amiben ír új állásáról és megköszöni mindenkinek a támogatást az álláskeresés során. Köszönjük meg referenciáinknak is az esetleges közbenjárást.

Az első naponLegyen jó az első benyomás. Pozitív kisugárzással és mindenre nyitottan érkezzen meg az első munkanapon. Mosolyogjon és legyen kedves és érdeklődő mindenkivel. Csatlakozzon be új kollégáihoz egy ebédre, hogy azt érezzék, meg szeretné ismerni őket, szeretne jó kapcsolatot kialakítani velük. Ha felajánlják, hogy csatlakozzon hozzájuk, ne utasítsa vissza semmiképpen.
Ugyanakkor, ha esetleg lakóhelyet váltott egy új munka miatt, új kollégái segíthetnek a beilleszkedésben is, megmutathatják a jó helyeket, érdekes információkat mondhatnak új otthonáról.

Ismerje ki főnökét, hogy mik a fontosak számára a munkában. Amint kitapasztalta, hogy mik a prioritások főnöke számára, munkáját is könnyebben fel tudja majd építeni, tudni fogja, hogy mik a hangsúlyosak és mik azok, amik kevésbé. Nem érdemes a kérdés megválaszolására néhány hónapot várni, mikor már az Ön fejében lesz egy kép arról, hogy mi a fontossági sorrend, ami nem felel meg a valóságnak. Jó, ha megfogalmazza a céljait és ötleteit mielőtt először lenne megbeszélése felettesével, így proaktivitásáról tesz majd tanúbizonyságot.

Az első nap utánLegyen meg a papírmunkával. Első munkanapja végét használja arra, hogy átolvassa a vállalati kultúrával kapcsolatos dokumentumokat, szabályzatokat, hasznos tudnivalókat, milyen kedvezményekre és jutalékokra lesz Ön jogosult. Töltsön ki minden szükséges nyomtatványt és minél hamarabb juttassa azokat vissza az illetékesnek.

Az első néhány hónap nehéz Ha az első néhány hónapban nehézségekbe ütközik, ne aggódjon, ez természetes. Mindenkinek szüksége van időre ahhoz, hogy beilleszkedjen az új közösségbe, megszokja az új elvárásokat.