Ha fontos hívása van: a telefonos interjú

Ha fontos hívása van: a telefonos interjú

A telefonos interjú bizonyos szempontból könnyebb szituáció, mint a személyes interjú. Nem kell azon aggodalmaskodnunk, hogy jó-e a megjelenésünk, használhatjuk jegyzeteinket és még az interneten is rákereshetünk információkra, ha éppen arra van szükségünk. De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy egy telefonos interjúra nem kell körültekintően felkészülni.

Elhivatottság

Sok vállalat él a telefonos interjú lehetőségével, mint egyfajta előzetes felméréssel. Ez egy jó lehetőség arra, hogy egy előszűrésben megállapíthassák a HR-ek, hogy az alapvető kritériumoknak megfelel-e a jelentkező. Ha azonban a távolság miatt nem könnyű a személyes találkozót kivitelezni, akkor egy sokkal intenzívebb és nagyobb felkészülést igénylő interjúról beszélünk. Mindkét esetben szeretnénk meggyőzni az interjúztatót elhivatottságunkról. Adjunk olyan válaszokat és legyen olyan tónus a hangunkban, amiből kitűnik lelkesedésünk és elhivatottságunk. Nyugodtan adjunk hangot annak, hogy izgatottak vagyunk, a munka teljes mértékben felkeltette érdeklődésünk és, hogy véleményünk szerint mennyire illik hozzánk a pozíció. Ne féljünk attól, hogy esetleg kétségbeesettséget sugallnak majd ezek a szavak, de cserébe ne is essünk át a ló túloldalára.

Pontosság

Álljunk készen az interjúra a megbeszélt időpontra. Ha nem mutatunk érdeklődést, nem készülünk fel, azzal elképzelhető, hogy a lehetőséget is elveszítjük. Ne az interjúztató ébresszen fel minket a telefoncsöngéssel és ne hallgassunk zenét, szervezzük úgy, hogy egyedül legyünk az interjú ideje alatt. Az, hogy nem személyesen találkozunk leendő munkaadónkkal, még nem jelenti azt, hogy nem kell komolyan vennünk. Egy ilyen interjúra ugyanúgy fel kell készülnünk és ugyanolyan fokú koncentráció várható el tőlünk. Technikailag és készüljünk fel, ne a telefonbeszélgetés alatt kelljen olyanokkal bajlódnunk, hogy mégsem működik a headset vagy, ha Skype-on beszélünk, akkor legyenek megfelelőek a beállítások, legyünk elérhetők a megbeszélt időpontban és ügyeljünk arra is, hogy milyen fényképet lát majd ott rólunk az interjúztató. Kulcsszó: felkészültség.

Zavaró tényezők kizárása

Ha van kutyánk, akkor találnunk kell egy helyet neki arra a 30-45 percre, amíg az interjú tart. Ha munkanélküliek vagyunk és otthon vigyázunk a gyerekekre, akkor szervezzük az interjút egy nyugodtabb időszakra. Teremtsünk minél nyugodtabb helyzetet magunknak, hogy ezzel is növeljük az esélyt arra, hogy sikeres lehessen az interjú. Zárjuk ki az összes lehetséges zavaró tényezőt.

Felkészültség

Használjunk nyugodtan jegyzeteket az interjú ideje alatt, de ez nem jelenti azt, hogy nem kell felkészülnünk. Végezzünk ugyanúgy kutatómunkát leendő munkahelyünkről, mintha személyes találkozóra mennénk. Próbáljuk meg minél jobban megismerni a vállalat profilját, felépítését. Reflektáljunk tudásunkra és tegyünk fel nyugodtan mi is kérdéseket, hogy az interjú ne csupán rólunk szóljon. Ezzel azt is mutatjuk, hogy érdeklődünk az állás iránt és elvégeztünk már némi kutatómunkát is. Ez minden bizonnyal jó benyomást tesz majd az interjúztatóra.

A telefonos interjúk gyakran nagyon gyorsan zajlanak. Érdemes felírnunk magunknak azokat a pontokat, amikről mindenképpen szót szeretnénk ejteni, így a gyorsan zajló párbeszédek alatt sem feledkezünk meg a számunkra fontos kérdésekről.