Hogyan kérdezzünk az interjún: 10 kérdés

Hogyan kérdezzünk az interjún: 10 kérdés

Az álláskeresők többsége számára az állásinterjú felér egy inkvizícióval. Ez nagyjából abból fakad, hogy megmaradnak a válaszadó szerepében, és nem érzik magukat egyenlő félnek a kérdezővel.

Az interjú során van olyan pillanat, amikor ha magunkhoz tudjuk ragadni az irányítást, akkor nyeregbe kerülhetünk és meggyőzhetjük az interjúztatót arról, hogy jól illünk a munkához. Ilyenkor ne szalasszuk el a lehetőséget, más szóval tudjuk, hogy mikor vegyük át a kérdező szerepét. A megfelelő kérdések feltevésével bebizonyíthatjuk, hogy értői vagyunk az adott szakmának és érdeklődéssel fordulunk a munka felé.

Összeállítottunk most néhány kulcskérdést, amelyek megkérdezésével jobb színben tűnhetünk fel leendő munkaadónk szemében és a kezünkbe vehetjük az irányítást az állásinterjún.

Kérdezzünk rá a munkára

  • Tudna nekem mondani egy olyan aktuális problémakört, amin egy hozzám hasonló hátérrel rendelkező szakember tudna segíteni?
  • Ha holnaptól munkába állnék, fontossági sorrendben mi lenne az a két fő dolog, amiért felelnék?Kérdezzünk rá a vállalat jövőbeli terveire

  • Milyennek látja a vállalatot 5 év múlva?
  • Mik a vállalat/részleg/munkacsoport rövid és hosszú távú tervei a jövőre nézve?Passzolunk a munkához?

  • Hogyan tudná leírni az Önök vállalati kultúráját?
  • Milyen kézzel fogható és megfoghatatlan tulajdonságok szükségesek ehhez a munkához?Mutassuk jelét érdeklődésünknek

  • Tudna még néhány részletet mondani a munkával kapcsolatban?
  • A kiválasztási folyamatnak mik a következő lépcsői?Kérdezzünk vissza

  • El tudná nekem mondani kérem, hogy pontosan mit értett azon, hogy …
  • Tudna nekem példát mondani azzal kapcsolatban, hogy ...?Azzal, hogy közelebbről szeretnénk látni valamit a munkával kapcsolatban vagy példákra kérdezünk rá, az érdeklődésünkről teszünk tanúbizonyságot, hogy képesek vagyunk elmélyülni egy kérdésben. Hasznos lehet, akár jegyzeteket is készíteni egy interjún, így könnyebben vissza tudunk térni egy-egy részletre a későbbiekben.

Ahhoz, hogy jó kérdéseket tudjunk feltenni, elengedhetetlen a szakmai tudás és a vállalattal kapcsolatos információk, amiket a kutatómunka során tudunk begyűjteni.

Ne kérdezzünk olyat, hogy mennyi szabadságot lehet egy huzamban kivenni, illetve hogy mivel foglalkozik a vállalat, mert ezzel hiteltelenné válunk.

Vannak, akik azt tanácsolják, hogy várjuk meg, amíg átadja nekünk az interjúztató a szót van, aki arra ösztönöz, hogy kezdeményezzünk beszélgetést és kérdezzünk már korábban is. Ki-ki döntse el maga, hogy melyik áll közelebb a saját stílusához, illetve mit hoz magával az adott helyzet. Vannak szituációk, ahol nem jön ki jól, ha félbeszakítjuk az interjúztatót, de van olyan is, hogy megakasztja az interjú menetét, ha folyton a következő kérdésre várunk.