Indulnak az őszi állásbörzék

Napjainkra az online világ térhódításával úgy tűnhet elvesztették az állásbörzék korábban kiemelkedő szerepüket, de egyáltalán nem javasolt alulértékelni ezeket az eseményeket. A személyes találkozás még mindig sokkal nagyobb hatást tud elérni állásadói és álláskeresői oldalon egyaránt. Most, az őszi állásbörze időszakban lehetősége nyílik majd arra, hogy személyesen találkozhasson leendő munkaadójával. Fontos azonban, hogy tudja, mit vár az állásbörzétől és milyen célokat akar elérni ezalatt a néhány óra alatt.

Az állásbörzét felfoghatjuk úgy is, mint egy álruhába bújtatott állásinterjút. Nagyjából 1 perc áll az Ön rendelkezésére, hogy megragadja a cég képviselőjének a figyelmét. A nagy tömegben és a sok irányból érkező hatások miatt gyorsan kell lépni és kiemelkedni a többi jelölt közül. Látszik tehát, hogy ha valaki komolyan veszi az állásbörzét, akkor sokkal többről van itt szó, mint kellemes sétáról a pultok között. A döntés itt másodpercek alatt születik.

Ne várjon azonban mást egy állásbörzétől, mint amire az való. Egy állásbörzén nem feltétlenül gazdagodik majd egy állásajánlattal, viszont lehetősége nyílik arra, hogy megismerje a kint lévő cégek profilját és kapcsolatokat építsen.

Készüljön fel előre. Az állásbörzék alkalmával mindig megszerezhető egy kiadvány, ami tartalmazza a börzén megjelenő cégek listáját és azokról egy rövidebb tájékoztatót. Nézze át ezeket a kiadványokat, hogy célirányosan tudjon menni a börzére. Jegyzetelje ki, jelölje be azokat a standokat, ahova mindenképpen szeretne elmenni. Ne legyen maximalista, jelöljön ki csupán egy párat, de azokból készüljön fel alaposan.

Legyen a kezében egy leporolt, jól megszerkesztett önéletrajz. Nyomtassa ki önéletrajzát egy jó minőségű papírra, készüljön több példánnyal is. Ha már jó előre tudja, hogy érdeklődik cégek iránt, akkor írjon külön rájuk szabott motivációs levelet is.

Ne ott találja ki, hogy mit szeretne mondani. Szedje össze gondolatait és találja ki előre, hogy mit fog mondani. Gondolja át, hogy milyen tapasztalatait tudná kidomborítani és hogyan tudná röviden és érdekfeszítően megfogalmazni, hogy miért lenne jó, ha a cég Önt alkalmazná.

Öltözzön fel úgy, mintha interjúra menne. Csak egy öltönye van? Nem gond, vegye fel azt. Nem fognak emlékezni arra, hogy a börzén is ugyanazt az öltönyt viselte, mint egy esetleges későbbi állásinterjún. Arra fognak emlékezni, hogy jó volt megjelenése és határozott, szimpatikus volt a fellépése.

Menjen oda korábban. Később ugyanis előfordulhat, hogy néhányan a cégek közül már nem lesznek kint a börzén, mert nem volt több idejük vagy, mert elfáradtak a sok kérdéstől.

Készüljön fel mielőtt kimenne a börzére. Legyen célirányos és menjen oda az előre kiszemelt standokhoz. Ha bóklászással tölti az idejét, akkor hamar lankadhat a figyelme és nem tud tovább koncentrálni. Ne az legyen a pultban tartózkodók érzése, hogy csak úgy odament hozzájuk „miért ne” alapon. Látszódjon, hogy készült.

Ne távozzon nyomtalanul. Amikor befejezte a beszélgetést gyűjtse össze a céggel kapcsolatos információkat, névjegyeket és brosúrákat. Ha otthagyja az önéletrajzát, mindenképpen küldjön másnap egy emlékeztető mailt, amiben megköszöni a tájékoztatást és a lehetőséget.