Mennyire szuper a szuperbruttó?

Mennyire szuper a szuperbruttó?

2010. január 1-től számos változás mellett bevezetésre került a szuperbruttósítás is, mely nagyban megváltoztatta az adózásunkat. Sokan vannak még, akik nincsenek teljes mértékben tisztában ezzel a fogalommal s meglepetésként érte őket a februárban kézhez kapott bérpapírjukon szereplő nettó jövedelmük.

Általános probléma, hogy a munkaadók nem tájékoztatták megfelelően a változásokról alkalmazottaikat, így sokakat ért meglepetésként a februárban kapott fizetésük. Másrészt a munkavállalók többsége nehezen érti meg a számítások lényegét, hogy miért kell egy 27 százalékkal magasabb adóalap után fizetniük az szja-t. A legtöbb munkavállaló csalódott, mert nagyobb emelésre számított, sokaknak pedig éppen hogy csökkent a fizetése.

Ha bizonytalanok vagyunk, akkor legegyszerűbb, ha felkeressük munkahelyünkön a bérszámfejtőt, hogy tájékoztasson minket arról, milyen levonások, változások érintenek bennünket a szuperbruttósítás révén.

Kiknek kedvez az új rendszer?

A munkavállalók többsége számára kedvező az új rendszer, igazán csak a magas jövedelmet bevallók nem járnak jól. A minimálbérre bejelentett munkavállalók bére nagyjából ezer forinttal gyarapszik majd havonta, a változás azonban a 250-300 ezer forintos keresetű alkalmazottak számára lesz a legkedvezőbb. A bruttó havi 1 millió bérezésű munkavállalóknak azonban a szuperbruttósítás hatására csökkent a nettó jövedelmük. Sokan megfeledkeztek róla vagy nem tettek nyilatkozatot arról, hogy kérik az adójóváírást, ezért csökkent a nettó jövedelmük.

A szuperbruttósítást sokan illették már korábban is kritikával, mivel ezzel nem egyszerűsödik az adózás, sőt egy átlagember számára komoly gondot jelenthet a nettó jövedelem kiszámítása. Van, aki úgy gondolja, hogy a változtatásnak semmi értelme nem volt, mások arra hivatkoznak, hogy ezzel a módosítással lehetetlenné váltak a nemzetközi összehasonlítások.

Mikre érdemes figyelni?

A munkavállalókat nagy általánosságban inkább az érdekli, hogy mennyit kapnak kézhez havonta. A szuperbruttósítással más területeken is változások következnek be, amikkel korábban nem is számoltak az alkalmazottak. A táppénzek összege az új szabályok értelmében csökkenni fog. A munkáltatónak bár nem kell a betegszabadság és a szülési szabadság idejére fizetett összeg után a 27 százalékos járulékot fizetnie, de a személyi jövedelemadót a már szuperbruttósított adóalapból kell levonnia.

Hasonló gondokat sejtettek a Diákhitel törlesztésévek kapcsolatban is. A törvény szerint ugyanis a bruttó adóalap 6 százaléka az, amit minimálisan törlesztésre szánniuk a munkavállalóknak a munkába állás második évétől. A Diákhitel Központ cáfolja azt az állítást, miszerint a szuperbruttósítás miatt megnövekedne a törlesztés mértéke. Továbbra is a szuperbruttósítás előtti bruttó összeg után kell majd a minimális törlesztőrészletet kiszámolni.

Érdemes tehát a változásokat figyelemmel kísérni, ha tanácstalanok vagyunk, akkor kérhetjük szakértők véleményét is. Ha nem vagyunk tisztában a változásokkal, kiszámíthatjuk szuperbruttósított jövedelmünket egy bérkalkulátorral is, ahol tételesen láthatjuk a levonásokat és a változásokat.