Milyen járadékokra jogosult Ön?

Milyen járadékokra jogosult Ön?

Bár az elemzések és a tapasztalatok alapján a válság már enyhülni látszik, még mindig sokan vannak Magyarországon munka nélkül. Munkanélküliként vannak azonban olyan támogatások, amikre jogosultak vagyunk, amiknek mindenképpen érdemes utánajárni. Mi most összegyűjtöttük Önnek, hogy mikre jogosult, ha felkeresi a lakóhelye szerinti illetékes munkaügyi központot. Regisztrált munkanélküliként ugyanis támogatásokban és járulékokban részesülhet.

Munkanélküli ellátás

A támogatási formák különböző fajtáiról olvashat az alábbiakban.

 1. Munkanélküli járadék


 2. A munkanélküli járadék azt illeti meg, aki a munkanélkülivé válását megelőző négy éven belül rendelkezik 365 nap munkaviszonnyal, táppénzben nem részesül, továbbá rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjra nem jogosult és munkát akar vállalni, de az álláskeresése nem volt eredményes, és az állami foglalkoztatási szerv nem tud számára megfelelő munkahelyet kínálni.

  A munkanélküli járadék összege függ attól, hogy mennyi volt az Ön előző évi keresete, a kereset alapján mennyi járulékot fizettek Ön után. A járulékalap összegét a folyósítás első, maximum 91 napig tartó időszakában ez alapján számolják ki, mely azonban nem lehet kevesebb a minimálbér 60%-ánál, illetve több annak 120%-ánál. A folyósítás második szakaszában az összeg már egységesen a minimálbér 60%-a.

  A munkanélküli járadék folyósításának időtartama minimum 73, maximum 270 nap. Az első folyósítási szakasz a megállapított utalási idő fele, de legfeljebb 91 nap, a második szakasza a megállapított utalási idő hátralevő része, legfeljebb 179 nap.

 3. Munkanélküli segély


 4. Ha az álláskereső táppénzben nem részesül, továbbá rokkantsági, baleseti nyugdíjra nem jogosult és munkát akar vállalni, de az állás keresése nem volt eredményes, és az állami foglalkoztatási szerv nem tud számára megfelelő munkahelyet felkínálni.

  Munkanélküli segélyre jogosult az, aki:

  - legkevesebb 180 nap munkanélküli járadékra volt jogosult és a járadék folyósítási idejét kimerítette; ilyenkor a járadék megszűnését követő 30 napon belül be kell nyújtani a munkanélküli segély folyósítására a kérelmet.
  - munkanélküli járadékra nem jogosult, és legalább 200 munkaviszonyban eltöltött nappal rendelkezik az álláskeresővé válást megelőző négy évben
  - a segély iránti kérelem benyújtásának időpontjában maximum öt éve hiányzik a nyugdíjkorhatár betöltéséhez, legkevesebb 140 napig részesült munkanélküli járadékban.

  Ezt a segélyt már csak 90 napig lehet igénybe venni, összege a minimálbér 40%-a. Abban az esetben, ha az álláskereső a kérvény benyújtásának időpontjában az 50. életévét betöltötte, a munkanélküli segély első típusának folyósítása 90 nappal meghosszabbodik, tehát 180 napra válik jogosulttá.

 5. Költségtérítés


 6. A költségek megtérítésébe tartozik az állami foglalkoztatási szerv által kezdeményezett foglalkozás-egészségügyi szakvélemény beszerzéséhez szükséges utazási támogatás, valamint a lakóhelyétől az állami foglalkoztatási szervhez történő oda-vissza utazás. A költségmentesség igénylése és ügyintézése a munkaügyi központban történik.

 7. Rendelkezésre állási támogatás


 8. A rendelkezésre állási támogatás feltétele, hogy az Ön családjában az egy főre jutó havi fogyasztási egység – ami nem egyenlő az egy főre jutó jövedelemmel – nem haladhatja meg a 25 650 forintot. A feltételeknek való megfelelés esetében a munkaügyi központban döntenek arról, hogy Ön megkaphatja-e az önkormányzattól a támogatást. A támogatás összege egyenlő a nyugdíjminimum összegével.

 9. Vállalkozói járadék


 10. Érdemes a lakóhelye szerinti illetékes munkaügyi központban érdeklődni a cégalapítás támogatásáról, mivel ez még viszonylag új lehetőség és nem érhető el az ország minden területén. Ez azért fontos információ, mert már azok is igénybe vehetik ezt a támogatást, akik munkanélküliként terveznek cégalapítást. Erre a vissza nem térítendő támogatásra Ön abban az esetben pályázhat, amennyiben már legalább három hónapja regisztrált álláskereső.