Mit ne mondjuk egy állásinterjún

Előfordul, hogy csak a sokadik állásinterjú után járunk sikerrel, és addig számtalan HR-essel találkozunk, különböző kiválasztási módokon esünk át és emiatt elkerülhetetlenül belefáradunk az újra és újra ismétlődő kérdések megválaszolásába. Ettől függetlenül nem szabad kihagynunk a tiszteletköröket. Ne vágjunk például az interjúztatónk szavába, hogy ne kérdezzen olyat, ami az önéletrajzunkban is egyértelműen benne van, amikor arra kér minket, hogy pár szóban mutassuk be magunkat. Minél több kudarc ér minket, annál nehezebb megőriznünk hidegvérünket egy ilyen helyzetben, de sose felejtsük el, hogy saját magunk menedzserei vagyunk egy állásinterjún és csak az a cél lebegjen a szemünk előtt, hogy elnyerjük az állást.

Mondjon három rossz tulajdonságot magáról!

Ma már furcsa, ha valaki nem készül fel ezekre a kérdésekre, pedig már régóta bevett interjú kérdésnek számít, hogy megkérdeznek minket legjobb és legrosszabb tulajdonságainkról. Akit váratlanul ér ez a kérdés, sokszor állásinterjúhoz nem illő, akár túlságosan is személyes választ ad az interjúztatónak. Az, hogy egy ilyen jellegű válasz milyen kimenetelű, természetesen sok mindentől függ. Ha például alapvetően megfelelünk a kritériumoknak, de egy ilyen kérdésre megmosolyogtató választ adunk, az még nem a világ vége.
Hasonlóan legyünk körültekintőek az önéletrajzunkban lévő esetleges „fehér foltokkal" kapcsolatban. Ha van olyan hosszabb időszak pályánk során, amivel nem tudunk elszámolni, akkor azt igyekezzünk minél jobb színben feltüntetni (ha nyelvkurzust végeztünk vagy külföldön voltunk kutatómunka céljából, akkor ezeket mindenképpen osszuk meg az interjúztatóval).Mi motiválja?

A túlzott őszinteség nem biztos, hogy mindig előnyünkre válik egy interjún. Senki sem alkalmaz szívesen például olyan jelöltet, aki bevallottan nem tartja álmai munkájának az adott pozíciót, de „ugródeszkának" megfelelne neki. Főként a tapasztalatlan álláskeresők futnak bele ilyen helyzetekbe, mert büszkeségből vagy túlzott őszinteségből túlságosan kiadják érzelmeiket az állással kapcsolatban. Az előző munkahelyünkkel kapcsolatos pletykákat és anekdotákat se osszuk meg a minket interjúztató HR-essel, mert ez egyáltalán nem vet jó fényt személyiségünkre.

Bérigény megjelölése

A bérigény megjelölése egy kényes kérdés, sok minden múlhat azon, hogy mennyire mondunk reális összeget, ezért mindenképpen térképezzük fel a cég és az adott munkakör viszonyait mielőtt elmennénk az interjúra. Nem érdemes irreálisan magas összegekkel próbálkozni, hogy „hátha bejön", mert lehet, hogy pont ezzel a lépéssel vágjuk el magunkat, egy amúgy jó lehetőségtől.

Állásinterjú angolul

Gyakran fordul elő, hogy az önéletrajzunkban feltüntetett nyelvtudásunkat az interjún használat során kívánják letesztelni. Sokakat ez meglepetésként ér, és ha nem felelnek meg a CV-ben leírtak a valóságnak, az bizony hamar kiderül. Ennek tanulsága tehát az, hogy érdemes egy angol nyelvű interjúra is felkészülni. Amikor behívnak minket állásinterjúra, meg is kérdezhetjük, hogy lesz-e idegen nyelvű része az elbeszélgetésnek. Másrészt nem kifizetődő hamis információkat feltüntetni a beszéltek nyelvek esetében, mert gyakorlatban azonnal kiderül a turpisság.