Mit tegyünk, ha nincs elég szakmai tapasztalatunk?

Mit tegyünk, ha nincs elég szakmai tapasztalatunk?

A pályakezdők egyik legnagyobb kihívást jelentő problémája állásra jelentkezésnél, hogy nincsen megfelelő szakmai tapasztalatuk és így nem tudnak labdába rúgni az olyan álláshirdetéseknél, ahol több éves tapasztalat az elvárás. „Önnek nincsen elegendő megfelelő tapasztalata” – hallgathatják unalomig az állásinterjúkon. Hogyan lehet gyakorlatot szerezni egyetem alatt, vagy a diploma megszerzését követően?

Sok jelentkező rendelkezik mindazzal, amit a munkáltatók keresnek, csupán nem tudnak róla, hogy az szakmai tapasztalatnak számít. Ilyenkor észre kell venni, hogy a korábban szerzett tapasztalatok illeszkednek a jelentkezéshez és megfelelően kell azt tálalni egy jól megírt önéletrajzban, illetve motivációs levélben. Kezdetnek vegyük sorra, hogy milyen tevékenységekben vettünk részt, még mielőtt kiléptünk volna a nagybetűs életbe.

Hasznos tapasztalatok

Önéletrajzunknak azt kell mutatni, hogy mit tudunk leendő munkáltatónknak nyújtani. Ha volt korábban olyan tevékenység, rövid távú munka, amely jól mutathat az önéletrajzunkban, akkor mindenképpen írjuk azt bele. Sosem lehet tudni, hogy mi kelti majd fel leendő munkaadónk érdeklődését. Ha vannak olyan elért eredményeink, amik jó benyomást tehetnek a munkáltatóra, akkor azokat tüntessük fel korábbi tapasztalatként.

Ha az állásinterjún a korábbi tapasztalatainkról kérdeznek, ne rémüljünk meg, készüljünk fel a kérdésre egy megfelelő válasszal. Ne stresszeljünk azon, amit nem tudunk felmutatni, inkább koncentráljunk arra, amit igen.

Képezzük magunkat!

Ha folyton abba a kritikába ütközünk az állásinterjúkon, hogy a tanulmányaink alatt szerezett tapasztalatok nem elegendőek, akkor itt az ideje, hogy ezen változtassunk. Ha hiányosak a szakmai ismereteink vagy gyenge lábakon állnak számítógépes ismereteink, akkor igyekezzünk ezeket fejleszteni. Ha sikeresen elvégeztünk valamilyen tanfolyamot, azt említsük meg önéletrajzunkban, alátámasztva így képességeinket. Ezzel mindamellett azt is mutatjuk, hogy kellő ambícióval rendelkezünk, ami szintén jó pont egy állásra jelentkezésnél.

Az önkéntesség kifizetődő

Szakmai tapasztalatot sokféleképpen szerezhetünk, az egyik módszer az önkéntesség. Számos területen, non-profit szervezeteknél vagy nagyobb vállalatoknál, idehaza és külföldön egyaránt van már lehetőségünk az önkéntességre. Egy-egy ilyen rövidebb vagy hosszabb távú munkával hasznos tapasztalatokra és kapcsolatokra tehetünk szert. Például, ha rendezvényszervezéssel szeretnénk foglalkozni a későbbieken, hasznos lehet egy önkéntes munka keretei között szervezéssel kapcsolatos tevékenységekben segédkezni. Profik mellett tanulhatjuk így meg a szakmák egyes fogásait, rutint szerezhetünk. Ilyen tapasztalatokkal az állásinterjún is magabiztosabban tudunk majd képességeinkről, tapasztalatainkról beszélni és az önéletrajzunkban is jól mutat majd az önkéntesség.

Vegyük fontolóra az időszakos munka lehetőségét

Jelentkezzünk rövid távú, időszakos munkákra is. Így alkalmunk adódik arra, hogy szakmabeliektől tanulhassunk és olyan kapcsolatokat építhetünk ki, amik a későbbiekben hasznunkra lehetnek egy későbbi, teljes munkaidős állásnál.

Kapcsolati háló

Csatlakozzunk szakmai fórumokhoz és közösségekhez, ami álláskeresési módszerként is jól hasznosítható, illetve igen jó szakmai kapcsolatokra tehetünk szert. Ezeken a fórumokon a legfrissebb híreket olvashatjuk, állásajánlatokat találhatunk, illetve olyan kapcsolatokat alakíthatunk ki, melyek révén elsőként kaphatunk információt a megüresedő állásokról. Ne érezze magát senki zavarban csak azért, mert fiatalabb az átlagnál. Ezzel arra mutatunk majd rá, hogy elhivatottak és motiváltak vagyunk a szakma iránt.

Röviden, nem véletlenül hangsúlyozzák, hogy a kapcsolatépítés a leghatékonyabb módja annak, hogy állást találjunk, még akkor is, ha nem rendelkezünk még kellő tapasztalattal.