Munkavállalás külföldön: Spanyolország

Munkavállalás külföldön: Spanyolország

Manapság egyre többen döntenek úgy akár már az egyetem befejezése után is, hogy külföldön próbálnak előbb szerencsét. Ennek az elhatározásnak általában több oka van. Első helyen szokás kiemelni az anyagi előnyöket, de emellett sokan kalandvágyból vágnak neki egy ilyen utazásnak remélve, hogy új hasznos élményekkel gazdagodhatnak.

Tény, hogy itthon sem könnyű a munkavállalás, hogyan lehetne külföldön munkát találni? Nem könnyű, de elegendő információ birtokában és kitartással lehetséges a siker. Munkavégzés céljából történő külföldre utazásunk előtt az egyik legfontosabb, hogy érdeklődjünk a munkavállalás szabályai felől az adott országban. Legkönnyebben az itthon akkreditált külképviseleteknél szerezhetjük be ezeket az információkat, amikre mindenképpen szükségünk lesz, főleg mert a feltételek országonként jelentősen eltérnek egymástól.

Amennyiben például az adott ország hatóságai által engedélyezett munkavállalási engedélyre van szükségünk a munkavégzésre, akkor jó, ha tudjuk, hogy hogyan tudjuk azt beszerezni. Szükségünk lehet vízumra vagy tartózkodási engedélyekre és ezeket még mind itthon kell beszereznünk.

Az alábbiakról mindenképpen tájékozódjunk:

  • hogyan kell adóznunk a megszerzett jövedelmünk után?
  • kell-e és hogyan társadalombiztosítási járulékot fizetnünk?
  • van-e az adott országgal szociális biztonságról szóló egyezményünk?
  • minden esetben ragaszkodjunk az írásbeli munkavállalási szerződéshez!Munkavállalás Spanyolországban

Az Európai Unió polgáraként bárki szabadon vállalhat munkát Spanyolországban. Tapasztalatok szerint egyre több magyar állampolgár dolgozik itt, ezért mára már jó néhány szervezet is létrejött a spanyolországi munkavállalás megkönnyítésére (ilyen szervezet például a Magyarok Madridban). Minden országnak megvannak a maga szabályai, nézzük most meg, hogy mik vonatkoznak azokra, akik Spanyolországban keresik a szerencséjüket.

Amennyiben három hónapnál rövidebb ideig tartózkodik egy EU állampolgár az országban, nincsen semmi bejelentési kötelezettsége. A három hónapon túli tartózkodása esetén azonban a tagállamok bejelentési kötelezettséget követelhetnek meg. Tartózkodási engedély ekkor sem kell, a bejelentésről az illetékes hatóságok igazolást állítanak ki. A regisztrációhoz érvényes útlevél vagy személyi igazolvány mellett, a kötelező eljárási díj befizetése szükséges. Miután a kérelmet a megfelelő módon benyújtottuk egy igazolást állítanak ki nekünk, amely tartalmazza a kérelmező nevét, állampolgárságát, lakhelyét és a külföldiek személyes azonosító számát, amely előfeltétele mind a munkavállalásnak és a bankszámlanyitásnak is.

2006. május elsejével Spanyolország is megnyitotta munkaerőpiacát az új tagállamok előtt, a magyar állampolgárok is szabadon vállalhatnak munkát. Amennyiben úgy dönt, hogy tartósan Spanyolországban szeretne élni és munkát kíván vállalni, mindenképpen szükséges a külföldiek számára kiállított ún. NIE szám kiváltása a Bevándorlási Hivatalban vagy a helyi rendőrségen. A NIE szám egyben adóazonosító-számként is szolgál. Minden munkavállaló kap egy regisztrációs számot, aminek alapján a társadalombiztosító nyilvántartja a biztosítási időszakot és a fizetéseket, a nyugdíjbiztosító pedig megküldi a tb-kártyát, a munkáltató ennek alapján fizeti be a járulékokat.
Ami az adózást illeti Spanyolországban a kettős adóztatást elkerülő egyezmény van érvényben, így akik ott élnek és dolgoznak, a Spanyol Alkotmányos Monarchia számára fizetnek adót.