Négy kísérő levél hiba, amit érdemes elkerülni

Állásvadászat közben az önéletrajznak fontos szerepe van. De ne feledjük el a kísérő levél értékét sem. Elvégre az alkalmazók először ezt olvassák el. Ha a kísérő levél nem állja ki a próbát, az önéletrajzra tálán már nem is kerül sor.
Valahányszor kísérő levelet ír, legyen óvatos, hogy az alábbi hibákat ne kövesse el.

A megszólítással ne zárja ki az egyik vagy másik nemet

Már rögtön az elején hatalmas hibát követ el, ha konkrét nemhez köti a köszöntést, mint például „Tisztelt Uram”. A legjobb az, ha egyáltalán nem utalunk a nemre, mert ezzel megsérthetjük azt, aki nem ahhoz a nemhez tartozik, mint akit megszólítottunk. Inkább próbálja meg kideríteni annak a személynek a nevét, aki át fogja nézni az önéletrajzot, és saját nevén szólítsa meg. Ha ez nem lehetséges, használhatja a Tisztelt Hölgyem/Uram megszólítási formát, ez ugyanis semleges és nem zár ki vele senkit.

Minden állásra jelentkezéshez írjon új levelet

Jó, hogyha van egy standard kísérő levele álláskeresés közben, de nagyon oda kell figyelni, hogy a különböző alkalmazóknak ugyanazt a levelet ne küldje el anélkül, hogy átnézte volna. Gyakori hibák közé tartozik, hogy a levélben nem az adott állás, cég neve és dátum szerepel, amire éppen jelentkezik valaki. Fordítson időt arra, hogy átírja ezeket az adatokat, és ha már időt tölt vele, megírhatja az egyedi, személyes levelet mindegyik alkalmazó részére.

A méret fontos

A kísérő levél, ahogy neve is mutatja, csak egy levél kell legyen. Figyeljen a tartalomra. Bár nem kell két oldalt írni, ne is csapja össze a levelet 1-2 sorban.
Törekedjen arra, hogy három bekezdéses, jól megfogalmazott levelet szerkesszen, amiben szerepel az állás iránti érdeklődése és képesítése. Ha ennél kevesebbet ír, azt gondolhatják, hogy Ön nem eléggé érdekelt az állás megszerzésében, ha pedig hosszabbat, lehet, hogy el sem olvassák.

Tartsa be az utasításokat

Az alkalmazók szeretik kideríteni, hogy Ön hajlandó-e követni utasításaikat, ebben pedig az első lépés a kísérő levél.
Ha azt kérik, hogy Ön egy bizonyos személynek küldje el az önéletrajzát, tegyen úgy. Figyeljen arra, milyen formátumot kérnek (PDF, Microsoft Word, szöveges dokumentum, stb). Továbbá, ha egy álláshirdetésben az áll, hogy foglalja bele fizetési igényét, kövesse az utasításokat, ha azt szeretné, hogy figyelembe vegyék. Ha az egyértelmű utasításokat sem tartja be, garantáltan nem kapja meg az állást.