Nyári ruhatár: mit vegyünk fel az állásinterjúra?

Nyári ruhatár: mit vegyünk fel az állásinterjúra?

Nem számít milyen magasra kúszik fel a hőmérő higanyszála, az állásinterjúhoz és a munkához illő viseletről a nyári hónapok alatt se feledkezzünk meg. A csattogó papucsokat, shortokat és atlétatrikókat tartogassuk a strandra, mivel még a legliberálisabb munkahelyeken sem nézik szívesen, ha túl sokat mutatunk meg magunkból, illetve ha olyan lazán öltözünk, hogy jóformán már csak a jéghideg koktél hiányzik a kezünkből.

Következzen öt tipp arra vonatkozóan, hogy hogyan legyen megfelelő, ám mégis kényelmes az öltözetünk állásinterjúkon a forró nyári időszakban is.

Ne küldjük az eleganciát nyári szabadságra

Ha egy állásinterjún egy férfi rövidnadrágban jelenik meg, vagy egy nő atlétatrikót visel, azzal azt az üzenetet fogja magán hordani, hogy nem veszi elég komolyan a jelentkezést. Ha már sikerült elhelyezkednünk a lehetőségek bővülnek, azonban ilyenkor is érdemes előbb kitapasztalni, hogy mi az elvárás öltözködés tekintetében. Van, ahol megkövetelik a hivatali viseletet, de vannak olyan munkahelyek is, ahol a lazább megjelenés a jellemző.

Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy az öltönyös-kosztümös viseletet megkövetelő munkahelyeken általában légkondicionált irodákban dolgoznak az alkalmazottak, így nem jelent különösebb kellemetlenséget, hogy nem tudnak lengébben öltözni.

Ne hagyjuk figyelmen kívül a szabályokat!

Ez legfőképp azokra vonatkozik, akik még pályakezdőként ismerkednek a munkahelyi légkörrel. Ha egy cégnek nincsen szabályzata az öltözködésre vonatkozóan, akkor törekedjünk a profi megjelenésre, és idővel, ha már kitapasztaltuk a szokásokat, vehetjük lazábbra is a megjelenést.

Ne mutassunk túl sokat

A divat folyamatosan változik, napjaink divatjára jellemző, hogy sokat mutatnak testünkből a szorosabb fazonok. Igyekezzünk amellett, hogy követjük a divatot, az ízlésre is kellő hangsúlyt fektetni. A hőség ellenére ne mutassunk túl sokat magunkból. A túl rövid szoknyák, shortok, aprócska felsők, esetleg hasban végződő pólók nem tartoznak kimondottan az ízléses munkahelyi viseletek közé.

Természetesen sok minden múlik a cég profilján, de hogyha például ügyfelekkel kell foglalkoznunk és fontos tárgyalásokon kell részt vennünk, akkor ildomos a megfelelő, tárgyalóképes irodai viseletet hordanunk.

Milyen legyen a lábbeli?

Bár gyakran láthatunk az utcákon és a divatmagazinok oldalán flip-flop papucsokat vagy hihetetlenül kényelmesnek mondott Crocs cipőket vagy azokat a hóbortos cipőket, amikben kirajzolódnak a lábujjaink, állásinterjún a klasszikusabb fazonokat részesítsük előnyben. Néhány hagyománytisztelő munkahelyen még az sem felel meg az elvárásoknak, ha harisnya vagy zokni nélkül vesszük fel a cipőnket. Nem valószínű, hogy konkrétan egy zokni nélkül felvett cipő miatt veszítjük el az esélyt arra, hogy megkapjunk egy áhított állást, de jobb, ha minél kevesebb „támadási felületet” hagyunk magunkon. Kétségtelenül a hölgyek több lehetőség közül válogathatnak, hiszen számtalan kényelmes és ízléses nyitott cipő közül válogathatnak. Az urak ezzel szemben jobb, ha egy állásinterjún a zártabb cipőket részesítik előnyben.

A tetoválás öltöztet?

Az általános konvenció alapján jobb, ha a tetoválásokat elfedjük a munkahelyünkön. Azonban napjainkban egyre nagyobb divattá vált a tetoválás, sok fiatal számára ez lett az önkifejezés egyik eszköze, sok esetben pedig olyan helyekre kerülnek ezek a tetoválások, ahol nehéz lenne minden nap eltakarni azokat. A vállalatok többsége mára belátta, hogy egy igen széles bázist veszítene el azzal, ha továbbra is szigorúan ragaszkodna a tetoválásmentes munkahelyhez. Nem szabad senkit negatívan elítélni a külsőségek miatt, sem a magánéletben, sem a munkában.