Okos kockáztatás vs. Meggondolatlan kockáztatás

Biztonságra játszani a karrierben talán okos megoldásnak tűnhet. De ahhoz, hogy igazán előre haladhassunk szükséges kockáztatnunk is.

"Semmi sem lök nagyobbat a karrieren, mint egy okos és sikeres rizikóvállalás." mondják a szakértők. Ahhoz, hogy lépéseket tehessünk előre, saját magunk mentorává kell válnunk, hogy kitörhessünk egy-egy helyzetből és feljebb léphessünk. Mielőtt azonban kockáztatnánk - akár fel akarunk mondani vagy konfrontálódunk a főnökünkkel - győződjünk meg róla, hogy a kockázat, amit vállalni akarunk okos döntés-e vagy inkább ostobaság. Bizonyosodjunk meg róla, hogy ismerjük magunkat és a szervezetet annyira, hogy megértjük mi történik akkor, ha kockáztatunk és mégsem úgy sül el, ahogy szerettük volna. Vajon egy olyan hibát követünk el, amivel tönkretesszük a karrierünk vagy jól sül majd el a tervünk? Ha nem lesz sikeres a kockázatvállalás, azzal érzelmileg vagy anyagilag kárt szenvedünk-e? Tudjuk-e tolerálni a bukást?

Szakértők a következők átgondolására ösztönöznek minket:

Vegyük ki a részünk egy nehézségeket okozó projektből

Ha sikereket érünk el egy olyan projektben, ahol mások feladták a küzdelmet, azzal tiszteletet vívhatunk ki magunknak. Az ilyen jellegű kockázatvállalással nagy esélyünk van arra, hogy sikereket érhetünk el. Tisztában kell lennünk azzal, hogy az adott feladatban mennyire vagyunk kompetensek, és fel kell készülnünk arra is, hogy mi történik, ha mégsem járunk sikerrel. Figyeljük a környezetünket is, mert sokszor segíthet a döntésünkben, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi történik körülöttünk. Az erőfeszítésekért jár a jutalom? Vagy aki nem tud bizonyítani, az lejjebb csúszik a ranglétrán? Van perspektíva abban a cégben, ahol jelenleg vagyunk alkalmazásban?

Karrierváltás

Izgalmas néha egy új kezdésre gondolni. De főként napjaink gazdasági helyzetében fontos, hogy mindig legyen egy B tervünk is! A legnagyobb kockázatok közé tartozik, ha egy egészen más munkába kezdünk egy egészen más szakterületen. Ilyenkor lényegében elölről kell kezdenünk mindent, rengeteget kell tanulni és újra be kell bizonyítanunk, hogy alkalmasak vagyunk a pozíció betöltésére.

Határozott idejű munkát vállalni

Ha választanunk kell, hogy egy határozott idejű munkát vállalunk-e el, amire már régóta vágyunk vagy, hogy egy állandó munkában maradunk, ami kevésbé jelent nekünk kihívást és a határozott idejű munkát választjuk, akkor azzal nagy kockázatot vállalunk, de ugyanakkor nagyobb nyereséggel is járhat. Döntésünk kulcsa, hogy tudjunk meg minden hasznos információt a cégekről. Minél többet tudunk meg, annál könnyebben tudunk döntést is hozni.

Szünet a munkák között

Ezzel a kockázattal nagy anyagi problémák elé állíthatjuk magunkat. Azonban egy ilyen kis szünet lehetőséget adhat arra, hogy rádöbbenjünk, mit is szeretnék karrierünkben elérni. Ilyenkor tölthetjük időnket a kapcsolatépítéssel és önvizsgálattal.

Konfrontálódás a főnökünkkel

Meggondolatlanság, ha dühünkben kikelünk a főnökünk ellen anélkül, hogy átgondoltuk volna, hogy mit akarunk pontosan mondani. Azonban, ha higgadtan, és átgondolva előre megbeszélünk egy időpontot a főnökünkkel, hogy átbeszéljük a bennünk felmerült kérdéseket, sokkal okosabb megoldás. Elképzelhető, hogy nem olyan választ kapunk, mint amire számítottunk, de sokkal jobb rálátásunk lesz a helyzetünkre.

Ha elgondolkodunk azon, hogy vállaljunk-e kockázatot, jusson eszünkbe az is, hogy semmit sem tenni szintén kockázatos lehet. Munkánk szenvedi el, ha nem vagyunk boldogak a munkánkban, illetve veszni hagyhatunk egy nagyszerű lehetőséget, ha nem teszünk lépéseket céljaink felé.