Óvakodjunk az MLM-től?

Óvakodjunk az MLM-től?

Szeretne gyorsan és könnyen sok pénzt keresni az Internet segítségével? Ilyen és ehhez hasonló hirdetések tömegével találkozhatunk, ha beírjuk a keresőbe azt, hogy „internetes munka”. Jobb azonban vigyázni, mert a könnyű pénzszerzés lehetősége csábító ugyan, de sok bukatót rejt magában.

Mi az az MLM?

Az MLM egy értékesítési vállalkozási forma, a szó a multi-level marketing rövidítése. Gyakran fordítják hálózati kereskedelemnek is. Az egész alapötlet abból indul ki, hogy ha egy termékkel valaki elégedett, akkor nagy valószínűséggel azt másoknak is ajánlani fogja. Az ajánlót az értékesített termék után jutalom illeti meg. Ha a vásárló a terméket továbbajánlja, akkor az eredeti ajánló ebből a jutalékból is kap részesedést. Így alakul ki egy többszintű értékesítői hálózat. Logikusan kikövetkeztethető, hogy akiből a rendszer kiindul, komoly jövedelemre tehet szert s egy idő után már nem is kell konkrétan termékeladással foglalkozniuk, mivel a hálózat fogyasztásainak jutalékaiból is magas bevételük származhat. Ezek után már csak a hálózat fenntartásával kell foglalkozniuk.

A hálózat úgy tud fejlődni, hogy nemcsak fogyasztásról van szó, hanem értékesítésről is, így létrejön egy fogyasztói hálózat, melynek tagjai a forgalom után juttatásban részesülnek. Az illegális pilótajátékoktól alapvetően különböznek, mivel itt történik árucsere.

Bár céljai között szerepel, az MLM mindmáig nem tudta kiszorítani a hagyományos kereskedelmet. Jellemzője, hogy a fogyasztót érdekeltté teszi az értékesítésben, ezért lehet mégis hatékony.

Az alapvető probléma az, hogy bár az MLM önmagában „ártalmatlan”, nagyon sok piramisjáték MLMnek állítja be magát és gyakran igencsak nehéz megkülönböztetni a kettőt egymástól. Tehetünk megkülönböztetést aszerint, hogy az MLMben a forgalom után jár jutalom, míg a piramisjátékban a piramisban elfoglalt pozíciót is meg lehet vásárolni.

Hogyan ismerjük fel?

Bizonyára Ön is kapott már e-mailt vagy iwiw-üzenetet egy ismeretlentől, aki miután bocsánatot kért tőlünk, hogy ismeretlenül zavar minket, egy fantasztikus munkalehetőséget kínál számunkra, amiért szinte semmit sem kell tennünk. Ezek általában valamilyen másodállású tevékenységek, amik jó jövedelemmel járnak és könnyedén, otthonról végezhetjük őket az Internet segítségével. Ilyenkor minden bizonnyal valamilyen ügynöki hálózatba igyekeznek minket beszervezni. Vigyázzunk tehát, mert az esetek többségében balekokat keresnek, akik már a hosszas álláskeresés után bármire képesek lennének, hogy helyre álljon végre az anyagi helyzetük. Általában mikor telefonon keresnek meg minket, nem kapunk lényeges információkat, csupán arra igyekeznek minket rávenni, hogy részt vegyünk egy személyes találkozón, ahol aztán a meggyőző előadás után már sokan nem tudnak nemet mondani a nagyszerű ajánlatnak.

Fontos tehát, hogy megtanuljuk elkülöníteni az MLM-et a szélhámosságtól. Kérdés persze, hogy mi az, amiben más az MLM? A piramisjátékban az új tagok befizetéséből jön a csúcson állók bevétele, tehát egy meglehetősen zárt rendszerről van szó. Ne lépjünk be tehát olyan rendszerbe, ahol csak és kizárólag az új tagok után kapunk jutalékot. Az MLM esetében folyamatos áramlás van, így elméletben mindenki nyerhet az ügyön. Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy az áhított gazdagság csak nagyon keveseknek jön össze. A hiedelmekkel ellentétben nem egy könnyű és gyors meggazdagodásra kell elsősorban gondolnunk.

Használjuk az Internetet!

Tegyük pontosan azt, amivel a szélhámosok is visszaélnek: használjuk az Internetet! Ha nem vagyunk biztosak egy-egy hálózat vagy üzlet hitelességében, akkor keressünk rájuk az Interneten, tegyük fel kérdéseinket fórumokon, végezzünk egy kis kutatómunkát mielőtt belemennénk az üzletbe. Sok fejfájástól és nem utolsó sorban hatalmas kiadásoktól kímélhetjük meg magunkat. Ha nagy összeggel kell beszállnunk, akkor eleve legyünk gyanakvóak. Ha megtaláljuk a hálózat weboldalát, akkor ne higgyünk azonnal a professzionális külsőnek.
Legyünk tehát körültekintőek és ne dőljünk be elsőre a marketing fogásoknak. Inkább adjunk magunknak egy kis gondolkodási időt, fogjunk gyanút, ha nagyon gyorsan akarnak minket döntésre bírni, mondván, hogy ez egy vissza nem térő alkalom.