Régóta húzódik az álláskeresés?

Régóta húzódik az álláskeresés?

Nehéz kitörni egy hosszú ideig elhúzódó munkanélküliségből. A munkanélküliség rányomja bélyegét a hétköznapokra, az álláskereső hangulatára és nem utolsó sorban az önéletrajzára is. Az önéletrajzunkba tátongó űrre nem mindig könnyű válasszal szolgálni, egyfajta megbélyegzés, ami főleg az álláskereső önbizalmára van kihatással és az önbizalomhiány miatt akár még jobban elhúzódhat az álláskeresés.

„Szerencsére” a HR-esek többsége tisztában van azzal a ténnyel, hogy sokan önhibájukon kívül veszítették el állásukat és a megnehezedett körülmények miatt gyakran azoknak sem könnyű állást találniuk, akik egyébként jó referenciákkal és képesítéssel rendelkeznek. Így tehát egy állásinterjún nem kell feltétlenül attól tartani, hogy a munkanélküliség miatt negatív diszkriminációban részesülnénk, az interjúztatók tisztában vannak a körülményekkel és tudják, hogy sok eseten nem az álláskereső a hibás. Az álláskereső feladata az, hogy „tisztázza” munkanélküliségének okait.

Motiváció és önéletrajz írás terén a következőket tanácsolják a szakértők:

Mentálisan is készüljünk fel

Ez bizony egy ördögi kör: minél tovább van valaki munka nélkül, annál nyugtalanabbá, bizonytalanabbá, depressziósabbá válik, ami olyan módon befolyásolhatja az álláskereső viselkedését az interjún, hogy amiatt nem rá esik a választás. A hozzáállás egy nagyon fontos része az álláskeresésnek és sajnos nagyon könnyen – főleg egy hosszan elhúzódó álláskeresés alatt – kerülhet bárki rossz lelkiállapotba.

Ha ez az állapot tartóssá válik, akkor mindenképpen tegyünk valamint annak érdekében, hogy ezen változtassunk. Mindenkinek más segít, van, aki a meditációban találja meg a megoldást, van, akinek a sport segít. A lényeg, hogy találjunk egy olyan tevékenységet, ami segít kikapcsolni az agyunkat, ami feszültségoldó, mert a sorozatos visszautasítás rengeteg feszültséget tud felhalmozni az emberben. Igyekezzünk ne elszigetelődni barátainktól, ismerőseinktől.

A mozgás sokat segíthet

Nem kell költséges fitness bérletekre gondolni. Vannak olyan megoldások is, amik egy fillérbe sem kerülnek. Elég, ha csak naponta például egy bizonyos távolságot legyalogolunk. Menjünk ki egy parkba vagy egy olyan helyre, ami kikapcsol minket és sétáljunk egy órát, másfelet. Ez amellett, hogy egészséges, ad egy keretet a napunknak, egyfajta állandóságot.

Ne görnyedjünk a számítógép előtt egész nap!

Mielőtt teljesen becsavarodnánk az online álláskereséstől, készítsünk tervet. Inkább szánjunk egy órát aktív álláskereséssel, minthogy órákat üljünk a gép előtt, ami egyre csak szívja el az energiánkat. Nem kell egész nap az álláskereső oldalakat bújni és a közösségi oldalakon barangolni. Álljunk fel a géptől és találkozzunk ismerőseinkkel, barátainkkal menjünk el szakmai eseményekre, építsünk kapcsolatokat.

Időről időre vizsgáljuk felül álláskeresési módszereinket

Vannak tényezők, amiket nem tudunk befolyásolni álláskeresésünk során, van viszont olyan, amit igen. Ha sikerült helyreállítanunk önbizalmunkat, érdemes elgondolkodnunk, hogy vajon megteszünk-e mindent annak érdekében, hogy elhelyezkedjünk? Mennyire vagyunk eredményesek? Interjúkra behívnak minket, de általában nem jutunk túl az első fordulón? Vagy az önéletrajzunknál elakad a történet? Nézzük meg, hogy eddigi pályázásaink mennyire jártak sikerrel és gondolkozzunk el azon, hogy mi lehet a hiba.

Töltsük be az űrt

Legyünk kreatívak, ha vannak hiányosságai önéletrajzunknak. Nem kell ragaszkodnunk a kronologikus felsoroláshoz, ha túl nagy a szünet egy munkanélküliség miatt. Ilyenkor támaszkodjunk az elért eredményre, hangsúlyozzuk ki azt, hogy eddigi munkatapasztalataink során milyen képességekre tettünk szert. Ebben az esetben nem azon van a hangsúly, hogy mettől meddig dolgoztunk egy helyen.

Álláskeresőként sem érünk kevesebbet

Hosszú ideje keres munkát? Ez nem jelenti azt, hogy Ön kevesebbet érne másoknál. Sokan vannak most hasonló helyzetben. Tegyük aktívvá magunkat, találjunk olyan elfoglaltságokat, amik kikapcsolnak minket és hasznunkra is válhatnak. Ne hagyjuk, hogy a depresszió elhatalmasodjon rajtunk, mert azzal csak még jobban megnehezítjük helyzetünket. Kérjünk segítséget, ha kell, forduljunk szakértőkhöz. Karrier tanácsadásban például felkereshetik a Topjob.hu Szakértői Sarok című ingyenes szolgáltatását, ahol szakértőinktől kérhet segítséget.