Sikertelen felvételi: mit lehet tenni?

Egyre közelebb kerülünk július 22-éhez, amikor is meghúzzák a ponthatárokat a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők számára. Akinek már volt ebben az élményben része, tudja, hogy micsoda izgalommal tud járni, amikor kiderül, hogy sikerült-e a felvételi. Van, aki örömmel zárja majd ezt a napot, lesznek azonban olyanok is, akik csalódottak lesznek a sikertelen felvételi miatt. Hogyan tovább, ha nem sikerült a felvételi? A felmérések alapján 10 sikertelen felvételizőből 9 újra felvételizik. Meglepően kevesen vannak azok, akik nem próbálkoznak újra, hanem más megoldás után néznek.

Egy év kihagyás


Nekem is voltak olyan évfolyamtársaim, akik a középiskola befejezése után egy évet kihagytak és csak a rá következő évben kezdték meg egyetemi tanulmányaikat. Ezt az egy évet általában valamilyen hasznos dologra fordították, mint nyelvtanulás, munka és természetesen a felvételire való készülés. Akik ez alatt az idő alatt dolgozni szeretnének, azoknak érdemes olyan munkát találni, aminek segítségével egyben bepillantást is nyerhetnek egy-egy, általuk érdekesnek tartott szakmába. Azt azonban nem árt figyelembe venni, hogy érettségi után, tapasztalatok nélkül nem lesz olyan könnyű értékes munkát találni.

Gyarapítsuk tudásunkat


Ezt a rendelkezésre álló egy évet érdemes az újabb felvételire való készüléssel, tudásunk gyarapításával tölteni. Tudásunkat egy szakképzés keretein belül is mélyíthetjük. Ilyenek a különböző OKJ-s képzések és tanfolyamok, melyek közül jó néhány egy év alatt elvégezhető. Választhatunk szakirányú képzést is, így tanulmányaink kezdetekor már gyakorlati tudás is lesz a tarsolyunkban.

Ha egy olyan szakmában szerzünk képesítést, amilyen területre eleve felvételiztünk volna, akkor meglesz az az előnyünk, hogy eldönthetjük, valóban ezzel akarunk-e foglalkozni, vagy esetleg más szakmában kéne elkezdenünk gondolkodni.

Nem szabad feladni


Egy sikertelen felvételi könnyen kedvét szegheti a jelentkezőknek, főleg, ha lelkiismeretesen készültek és ennek ellenére sem sikerült bejutni az áhított szakra. Használjuk a rendelkezésre álló időt okosan, azaz gondoljuk át jövőbeli terveinket, vegyük sorra, hogy mikre tudnánk most időt szánni, amire később már nem tudnánk (tanulmányok vagy munka mellett). Munka és nyelvtanulás is mellett is van lehetőség arra, hogy készüljünk az ismételt felvételire.

Természetesen mindenki a sikeres felvételiben reménykedik, azonban egy negatív válasz se szegje senkinek a kedvét. Egy elutasítás még nem a világ vége, ettől még nem kell feladni az álmainkat.