Szavak, amik miatt elbukhat az álláskeresés

Mely szavak azok, amik úgy érzed elvesztették már a jelentésüket, mivel már túl sokan és túl sokszor használták ezeket az önéletrajzokban és az állásinterjúk során?

A mennyiség a lényeg?

Az olyan önéletrajz, amiből hiányzik a lényeg és az elért eredmények kihangsúlyozása, az piros lámpa a munkáltatóknak. Például a HR-eseknek nem feltétlenül nyeri el a tetszését, ha a CV olyan kifejezésekkel teli, mint “jártas”, “felelős” és “eredményorientát”, mivel ezek nem szolgálnak konkrét információval az elért eredményekről.

Az álláskeresőknek úgy kell megfogalmazniuk a feladataikat, hogy az minél többet mondjon az olvasónak. Például az, hogy “3 napra csökkentettem a negyedéves jelentéssel kapcsolatos eljárási folyamatot” sokkal többet mond, mint hogy “korszerűsítettem a jelentési folyamatot”.

Amikor leadjuk az önéletrajzunkat vagy állásinterjúra kerül sor, sziklaszilárd példákkal kell alátámosztanunk, hogy miért vagyunk alkalmasak az adott pozíció betöltésére. Részletezzük, hogy hogyan voltunk pozitív hatással előző munkahelyünk teljesítményére, beleértve olyan speciális helyzeteket, amikor csökkentettük a kiadásokat vagy növeltük a profitot.


Mutasd meg kreativitásod

“Képes vagyok kívülállóként, objektívan gondolkodni egyes helyzetekben”. Ez lényegében semmit sem jelent az olvasónak, és szerencsére mostanában nem hallani ezt a kifejezést olyan gyakran, mint néhány évvel ezelőtt. Ehelyett azt fogalmazzuk inkább meg önéletrajzunkban, hogy mit is jelent “objektívan gondolkodni” a mi esetünkben, példákkal alátámasztva.

A lényeget keresve

A HR-esek ma már az esetek többségében első pillantásra nem olvasnak végig minden egyes szót az önéletrajzban. Profilra keresnek, azt szeretnénk tudni, hogy kinek dolgoztunk, vannak-e eredményeink, céljaink, mi a végzettségünk.

Vannak, akik valóban végigolvassák az önéletrajzokat, de nagy általánosságban elmondható, hogy az emberek többsége csupán 6-8 másodpercet tölt el egy önéletrajz átfutásával, ennyi idő alatt döntik el, hogy végig akarják-e olvasni azt. Az önéletrajzban rosszul megválogatott szavak eltéríthetik a HR-est a jó döntés meghozatalában.