Tanácsok a karrierválság kezelésére

Épp egy karrierválság kellős közepén van? Ha nem tudja eldönteni, hogy mi a gond, de úgy érzi, hogy valami miatt megrekedt a karrierje, akkor fussa át a következő pontokat, hogy kideríthesse a probléma lényegét:

  • Nem tudok azonosulni azzal, ami a munkám
  • Egyedül érzem magam az aktuális munkahelyemen, és folyamatosan magamat hibáztatom, amiért nem tudok beilleszkedni
  • Rájöttem, hogy a munkahelyem, ahol dolgozom – néhány alkalmazottat is beleértve – nem etikus
  • Egy ideje más munkaterületen szeretnék dolgozni, és olyan munkákról álmodozom, amik izgalmasak lehetnek számomraA fentebb olvasható pontok között van olyan, amivel teljes mértékben azonosulni tud? Amennyiben van, úgy érdemes elgondolkodnia azon, hogy Ön a megfelelő munkahelyen dolgozik-e éppen. Ha túl sokáig marad egy olyan munkában, ahol nem érzi jól magát, az negatívan hathat ki a közérzetére és elszívhatja az energiáit. A krízisnek több oka is lehet: nem elégedett a munkájával, a fizetésével, napi szinten kell vitába bonyolódnia a munkahelyén, a munka miatt egyre kevesebb ideje jut a magánéletre, és a túlzott stressz miatt akár krónikus egészségügyi problémák is kialakulhatnak.

Karrierváltás 6 lépésben

Első lépés: Gondolja át, hogy milyen változásokra lenne szükséges szakmai szempontból. Vegye végig, hogy mikkel foglalkozott eddig. Mit szeretett ezek közül? Mi az, amit utált?

Második lépés: Hagyja maga mögött azokat a problémákat, amik hozzájárulnak a kríziséhez, különben ezek a problémák a következő munkahelyére is követni fogják.

Harmadik lépés: Fedezze fel magában azokat a képességeket, amiket szívesen hasznosítana a jövőben, éljen velük, amikor csak lehetősége adódik rá. A képességek használata önbizalmat kölcsönözhet önnek, amire mindenképpen szüksége lesz a krízis leküzdésében.

Negyedik lépés: Derítse ki, hogy milyen munkáról álmodik és ezen belül milyen lehetőségek lennének adottak az Ön számára. Mi kellene ahhoz, hogy ezeket az álmokat elérhessen? Esetleg egy képzés? Továbbtanulás? Legyen realista, amikor felméri elképzeléseit és az esélyt arra, hogy azt megvalósíthatja.

Ötödik lépés: Állítson össze egy listát terveiről és innen induljon tovább, már komolyabban elmélyedve a lehetőségekben.

Hatodik lépés: Készítsen egy okos tervet az állások felkutatására, az eredmények finomítására, a lehetőségek megalapozására és keresztülvitelére, hogy sikeres lehessen a karrierváltása.

Az okos terv nem más, mint: Önre szabott, mérhető, megvalósítható, realisztikus és időszerű. Hogy a tervünk megvalósítható és működőképes legyen, ezeknek a jellemzőknek meg kell felelnie. Amikor anyagi okai vannak a krízisünknek, gyakran saját magunk vetünk gátat magunknak, mert félünk megtenni a szükséges lépéseket. Ezzel azonban pont az ellenkezőjét érjük el, és még jobban megragadunk a problémánál.

További ötletek azoknak, akik karrierváltáson gondolkoznak

A tanulás sosem vész kárba. Azok sem keseredjenek azonban el, akik nem rendelkeznek megfelelő anyagi háttérrel ahhoz, hogy elvégezzenek egy újabb egyetemi képzést, vagy egyéb tanfolyamot. Ma már számtalan szakma alap ismereteit elsajátíthatjuk az Interneten keresztül.

Ugyanakkor vannak olyan képzések, melyeknél érdemes beáldozni némi összeget, mert ha jól hasznosítjuk a megszerzett tudást, akkor jó befektetésnek bizonyul majd a későbbiekben.